Kayseri’de Ne Yenir
Kayseri, Türkiye’nin geleneksel lezzetleriyle ünlü bir şehridir. Kendine has yöresel lezzetleri ile Kayseri mutfağı, Türk gastronomi kültürü açısından eşsiz bir yere sahiptir. Kayseri’de mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında Mantı, Yağlama, Pastırma,Sucuk, Nevzine tatlısı ve Gilaburu Suyu ilk akla gelenlerdir. Fakat bunlarla sınırlı olmayan şehir, geleneksel Türk mutfağının birçok lezzetli yemeğini içinde barındırır. Kayseri’de tüm damak zevklerine hitap eden lezzetli yemekler ve tatlılar bulabilirsiniz.
1. Kayseri Mantısı
Kayseri’de Ne Yenir? sorusuna akla ilk gelen yemeklerden biri kesinlikle Kayseri mantısıdır. Kayseri mantısının kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, Osmanlı döneminden beri yapıldığı düşünülüyor. Türkiye’nin her köşesinde sevilerek tüketilse de, en otantik ve lezzetli versiyonunu Kayseri’de deneyimlemek çok keyif veriyor. Damağınızda bıraktığı o eşsiz tat, Kayseri’nin sıcak insanları ve zengin tarihiyle bütünleşiyor. Geleneksel olarak sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis ediliyor.
Kayseri’yi ziyaret ettiğinizde, mutlaka yöresel lezzetlerinden olan Kayseri Mantısını deneyin. Kaşık-La ve Ananın Yeri Mantı Restaurant gönül rahatığı ile gidebileceğiniz işletmeler arasında yer alır.
2. Yağlama
Şimdi sıra, en sevdiğim yemekler listesinde yer alan Yağlama’yı tatmaya geldi. Yağlama, kıymalı iç harç ve şebit ile yapılan, lezzetli ve doyurucu bir lezzet şölenidir. İç harcında bulunan baharatlar ve salça, yemeğe karakteristik bir tat katıyor. Şebit katmanlarını dört eşit parçaya ayırarak üçgen şeklinde, yanında yoğurt ile servis ediliyor.
3. Pöç
Kayseri mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri pöç, dana ya da sığırın kuyruk bölümündeki etli kısma verilen isimdir. Bu et, kemikli ve sinirli olduğu için pişmesi uzun zaman alır. Ancak piştikten sonra yumuşacık ve lezzetli bir et yemeği haline gelir. Pöç yemeğinin yanında genellikle içli pilav, ayran, şalgam suyu veya gilaburu suyu sunulur.
Kayseri’ye gittiğinizde bu yemeği en lezzetli pöç yapan yerlerden biri olan Bağdat Pöç Tandır‘da yemenizi tavsiye ederim. Burada pöçün yanı sıra kuzu tandır, kuzu gerdan, karışık tandır gibi et yemekleri de bulabilirsiniz. Ayrıca pöç çorbası, mercimek çorbası, ayak paça çorbası gibi çorbalar da restoranın menüsünde yer almaktadır.
4. Etli Yaprak Sarma
Kayseri’de hazırlanan Etli Yaprak Sarma, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yapılan sarmalardan farklılık gösterir. Her biri serçe parmağınız inceliğinde ve sıcak olarak servis edilen dolmaların üzerine yoğurt ve domates sosu dökülür. Bu sos, dolmanın lezzetini ikiye katlayan muhteşem bir ahenk sağlıyor.
5. Develi Cıvıklısı
Kayseri ilinin Develi ilçesine özgü bir yemek olan Cıvıklı, biraz Konya’nın etli ekmeğine benzeyen, çıtır çıtır kuşbaşı etli pidesi. Özellikle etin pamuk gibi yumuşak ve lezzetli olması önemli bir faktör. Bu nedenle nerede yediğiniz çok önemli bir konu. Son dönemlerde isteğe göre üzerine kaşar peyniri ‘de eklenen Cıvıklı, salata, maydanoz, limon, pekmezli yoğurt, fırında mantar, közlenmiş domates ve biber gibi mezeler ile servis ediliyor.
Develi ilçesine kadar gidecek zamanınız yoksa, şehir merkezinde bulunan birçok farklı noktada deneyimlemeniz mümkün.
Kayseri’de Ne Yenir
6. Pastırma
Pastırma, Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biridir ve tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Pastırmanın ilk olarak kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, Moğolların ve Türklerin birbirlerinden etkilenerek pastırma üretimine başladıkları düşünülmektedir. Moğolların savaş sırasında etlerini kurutarak saklamaları, Türklerin de bu yöntemi benimsemesine neden olmuştur.
Türkiye’de pastırma üretimi ve tüketimi açısından ülkenin ilk akla gelen şehridir. Bölgedeki pastırma üretimi, geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır ve üretimde kullanılan et, genellikle bölgede yetişen yerli hayvanlardan elde edilmektedir.
Hayvanın sırt kısmında bulunan bonfile etten yapılan yağsız ve en yumuşak kısma kuşgömü ismi verilir. Tütünlük, lezzetinin yanı sıra, yapısındaki orta yağ sayesinde özellikle etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Bu nedenle, Kayseri mutfağında ve Türkiye’nin diğer yörelerinde oldukça popüler bir pastırma çeşididir.
7. Sucuk
Bazı kaynaklar, sucuğun Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıktığını ve zamanla Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirtmektedir. Son dönemlerde birçok şehir sucuk üretimine önem veriyor ve farklı lezzetlerde sucuklar üretiyor. Fakat bu işin orijinal lezzetti Kayseri’ye aittir. Baharatlı, lezzetli ve kendine has aroması nedeniyle, Kayseri sucuğu Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve birçok yemekte kullanılır.
Şehir ‘den ayılmadan önce kazancılar çarşısından mutlaka sucuk, pastırma alışverişinizi yapmayı unutmayın.
8. Kurşun Aşı
Kurşun Aşı’nın tarihi, tıpkı Anadolu’nun köklü geçmişi gibi, binlerce yıl öncesine dayanır. Yöre halkının tarım ve hayvancılığa dayalı yaşamlarından beslenen bu lezzet, asırlardır sofralarda yerini korumaktadır. Kurşun Aşı, özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların sofralarında sıkça rastlanan, misafirperverliğin ve paylaşmanın simgesi olan bir yemektir.
Temel olarak Bulgur, irmik, un ve yumurta eklenerek oluşturulan harç köfte halini alır. Yemeğin üzerine tereyağı ve baharatlarla hazırlanan sos dökülerek servis ediliyor.
9. Nevzine Tatlısı
Nevzine tatlısının adı, Osmanlı Dönemi’nde Kayseri’de yaşayan ve aynı zamanda tatlı ustası olan Nevzat isimli ustadan gelmektedir. Şekli ve lezzetiyle kendine has bir karaktere sahip olan tatlının hamuru ince bir biçimde açılır, cevizli iç harç eklenir ve ardından rulo şeklinde sarılır. Pekmezle beraber sunulan Nevzine tatlısı, yumuşak dokusu ve içerisindeki aromatik cevizli harç ile damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor.
10. Gilaburu Suyu
Türkiye’nin doğal bitki örtüsü içerisinde yetişen bir meyve olan Gilaburu son yıllarda sağlık açısından birçok faydası olduğu iddiası ile popüler hale gelmiştir. Gilaburu suyu, yüksek oranda antioksidan ve antiinflamatuar özellikler içerir. Bu özellikleri sayesinde vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmeye yardımcı olur ve inflamasyonla mücadele eder. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi geldiği düşünülen bir içecektir. Gilaburu suyu, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra, sindirim sistemi sağlığına da iyi geldiği düşünülen Gilaburu suyu, mide problemlerini hafifletir ve sindirimi kolaylaştırır.
Gilaburu meyvesi, Ağustos ve Eylül ayları arasında yetişir ve olgunlaşır. Küçük üzümlere benzeyen meyve yaklaşık 2-3 ay suda bekletildikten sonra olgunlaşma dönemini tamamlıyor. Bu aşamadan sonra sıkılıyor ve isteğe göre bir miktar su eklenerek tüketilebilirsiniz.
Yılın büyük bir bölümü şehir merkezinde bulunan Elmacıoğlu restaurant müşterilerine taze sıkılmış Gilaburu Suyu ikram etmekte.
Kayseri’de Ne Yenir listesi uzar gider… Burada yazdığım lezzetlerin dışında birçok farklı lezzeti yine Kayseri’de deneyimlemeniz mümkün. Sizde bu muhteşem lezzetleri deneyimlemek adına yola çıkıyorsanız, Kayseri gezilecek yerler listesi yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Siz de fikrinizi belirtin