Kahire Gezilecek Yerler Listesi
Afrika kıtasının en büyük şehri olan Kahire, Nil Nehri’nin doğu kıyısında bulunmaktadır. Mısır’ın başkenti olan şehir, yaklaşık 8000 yıllık geçmişinde çok sayıda kültüre ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Mısır ve çevre ülkelerin ekonomik, politik ve kültürel anlamda merkezi konumundadır. Zaman kaybetmeden Kahire Gezilecek Yerler listesi ve şehirde ne yapabilirsiniz birlikte bakalım.
Bütün insanlar tarafından devasa yapıları görmek hayranlık uyandırıcı bir histir. Fakat Gize Nekropolü bu hissiyatın tavan yaptığı yerlerin başında gelmekte. Hayatınız boyunca görmeniz gereken yerler içinde kahire ve büyük piramitleri mutlaka yer alsın diyebileceğim yerler arasında.
Kahire Gezilecek Yerler Listesi
1. Gize Piramitleri
2. Büyük Gize Sfenksi
3. Coptic Cairo
4. El-Ezher Camisi
5. Basamaklı piramit
6. Abidin Sarayı
7. Kahire Mısır Müzesi
8. Khan Al-Khalili
9. Kahire Kalesi
10. Cairo Tower
Kahire Havaalanı Ulaşım Rehberi
Kahire Uluslararası Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kahire havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcut. Şehir merkezine ulaşmak için metro, otobüs, careem, taksi ve rent a car gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Kahire Havaalanı Ulaşım Rehberi yazımda sizin için tüm seçenekleri ve Kahire şehir merkezinde ulaşım hakkında tüm bilgileri verdim.
1. Gize Piramitleri
Dördüncü hanedan krallarının mezarları (Keops, Kefken, Mikerinos) esrarengiz bir biçimde 4500 yıldır ayakta. Dünya’nın 7 harikasından ayakta kalan tek yapı en önemli cazibe noktaları arasında gösteriliyor. Modern dünya tarafından sırrı hala çözülememiş gizemli yapılar şehrin 18 kilometre batısında yer almaktadır. Gize Piramitleri dünyadaki insan yapımı en eski yapı olarak da biliniyor.
Keops Piramidi:
Khufu veya Büyük Piramit olarak da bilinen yapı, dünyanın en meşhur yapılarından. Keops tarafından yaptırılan piramidin inşaatında 100 bin işçinin çalıştığı düşünülüyor. Piramidin yapımı aralıksız çalışma sonucu yaklaşık 25 yılda tamamlanmıştır. M.Ö. 2551-2560 yılları arasında yapıldığı düşünülen yapının içerisinde kral ve kraliçe odası bulunur. Tamamen yontma taşlardan ve büyük bir kaya üzerine inşa edilmiş Piramit, 138,75 metre yüksekliğindedir. Mısır kralı Khufu, piramidin benzerinin yapılmaması için piramit bittikten sonra çalışan bütün işçileri öldürüldüğü rivayet edilir.
Kefren Piramidi: Keops’un oğlu Kefren için yapılmış piramit, 136 metre yüksekliğe sahiptir. Piramit yüksek bir zemine yapıldığından diğer piramitlerden daha büyük durmaktadır. Kefren piramidinin dış yüzeyinde yer alan kaplamalar bugün sadece tepesinde görülebilmekte. En üstündeki taş 36 tondur ve bu taşın oraya nasıl konduğu günümüzde hala çözülememiştir.
Mikerinos Piramidi: Giza bölgesinde bulunan üç piramit içerisinde en küçük olanıdır. Mısır kralı Mikerinos zamanında yapımına başlanmış fakat beklenmedik bir şekilde ölümü sonrası çalışmalar durdu. Bir süre terk edilen yapı Mısır’ın 4. hanedanının altıncı ve son firavunu Shepseskaf tarafından tamamlanmıştır. Diğer iki piramitten farkı defin odasının en aşağıda olmasıdır. Defin odasında kralın kapaksız lahdi ve içinde mumyalanmış tabutu vardır.
- Ziyaret Saatleri 08:00–17:00 arasında.
2. Büyük Gize Sfenksi
Antik Mısırlılar tarafından kutsal olarak kabul edilen sfenksin, piramitleri korumak amacıyla inşa edildiği düşünülmekte. Ön ayakları üzerinde uzanmış Sfenks, 73.5 metre uzunluğa, 6 metre genişliğe ve 20 metre yüksekliğe sahip olan bu yapı, dünyanın en büyük heykeli olarak kabul edilir. Diğer piramitlerden daha yaşlı olan Sfenks aynı zamanda Tanrı Horus’un temsilcisidir. Maalesef Memluklar ve Napolyon ordusu saldırıları sırasında zarar gören heykel, yıllara meydan okuyan varlığı ile insanı büyülüyor.
- Ziyaret Saatleri 08:00–17:00 arasında ve Giriş Ücreti 80 EGP.
Bu muhteşem piramitleri rehber eşliğinde gezmek gezinize farklı bir boyut katacaktır. Üstelik tüm ulaşım rehber tarafından temin ediliyor. Öğle vakti geldiğinde yöresel lezzetlerin sunulduğu yemekler bu rehber servisine dahil.
3. Coptic Cairo
Şehrin en eski yerleşkesi turistler için tam bir biçilmiş kaftan. Çevresinde Aziz Barbara Kilisesi, Aziz George Rum Ortodoks Kilisesi, Roma Babil Kulesi, Amr İbn El As Camisi, Ebu Serga Kilisesi ve Kıpti Müzesi gibi bir çok önemli yapıya ev sahipliği yapmakta. Kahire’nin en eski kısımlarından biri olan Eski Kahire çok kültürlü yapısının etkisini mimaride de göstermektedir. Bu bölgede pek çok kilise, cami ve sinagog bir arada bulunmakta. Eski Kahire bölgesi, firavun dininin gerilemesi ile Mısır’ın Hristiyan çoğunluğa sahip olduğu ve bu dönemin yapılarını görebileceğiniz önemli bir merkezdir.
Burada bulunan Kıpti Müzesi 15.000 adet tarihi eser ile dünyanın en zengin Kıpti Hristiyanlık koleksiyonuna ev sahipliği yapmakta. 1910’da kurulan müzede Mısır’ın Hıristiyanlık döneminden Osmanlı dönemine kadar olan dönemi yakından inceleme fırsatı sunuyor. Mısır, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı geleneklerinden etkilenen sanat eserlerinin bir karışımına ev sahipliği yapan müze turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında gelmektedir.
4. El-Ezher Camisi
Han El Halil Çarşısı’nın karşısında bulunan El-Ezher Camisi ibadete 972 yılında açılmış. Değişik kapı ve minareleri ile dikkat çekicen yapı, aynı anda 20.000 kişinin ibadet etmesine olanak sağlıyor. Kahire’nin Müslüman Mahallesi’nde bulunan camii, Fatımiler döneminde açılmıştır ve zaman içinde İslam dünyasının en önemli eğitimi veren kurumlarından birine dönüşerek El-Ezher Üniversitesi’nin temelini oluşturmuştur.
5. Basamaklı Piramit
Mısır’ın üçüncü hanedanı döneminde MÖ. 2630’da inşa edilen Basamaklı piramit, Firavun Dişçaşı ve ailesinin cenaze töreni için tasarlanmış. Antik Mısır’da Mastaba olarak adlandırılan mezarlar inşa edilir ve krallar bu mezarlarda muhafaza edilirdi. Ancak Firavun Zoser döneminde, Mastaba 6 katlı versiyonu olan ve kralın adını taşıyan yapı tarihteki ilk piramit olarak günümüze ulaşmıştır. Basamaklı Piramit, Antık Mısır’ın efsanevi mühendisi İmhotep öncülüğünde başlatıldı. Piramidinin altına inen 11 geçit mevcuttur ve içerisinde cenaze odası, firavun mezarı ve tapınaklar vardır.
- Ziyaret Saatleri 08:00–17:00 arasında.
Kahire Gezilecek Yerler Listesi
6. Abidin Sarayı
Abidin Sarayı süslemeler, tablolar ve salonlarda bulunan saatler ile dünyanın en görkemli saraylarından biri olarak kabul edilir. İnşaatına 1863 yılında başlanmış olup 10 yıl içerisinde 1874 yılında tamamlanmıştır. Sarayın inşa maliyeti 2,7 milyon Mısır lirasına mal olmuştur. Sarayda 500 suit oda bulunmaktadır.
- Ziyaret Saatleri 09:00–15:00 arasında ve Giriş Ücreti 120 EGP.
7. Kahire Mısır Müzesi
Dünyadaki en geniş Antik Mısır koleksiyonuna sahip bu müze içerisinde 120,000’den fazla obje sergilenmekte. Giriş katında ağırlıklı olarak paralar ve papirüsler bulunmaktadır. Müzenin üst katında ise en çok bilinen firavun Tutankhamun başta olmak üzere pek çok firavunun mezarı sergilenmekte. Müzede görülmeye değer en önemli eserler arasında Ramses II heykeli bulunmakta. 1820 yılında parçalanmış halde bulunan Ramses II heykeli 1955 yılında restore edilip birleştirilerek Mısır Müzesi’ne taşınarak burada sergilenmeye başlamış.
- Ziyaret Saatleri 09:00–17:00 arasında.
8. Khan Al-Khalili
Çarşı, şehrin önemli simgelerinden olan Al-Hussein Camii ve saygın Al-Azhar Üniversitesi’nin yanında yer alıyor. Memluk sultanı Carkas el-Halili tarafından inşa ettirilen ve ismini ondan alan çarşı, Kapalı Çarşı’da olduğu gibi aradığınız her şeyi bulabileceğiniz geniş bir ürün yelpazesine sahip. 14. yüzyılda inşa edilen çarşının , o zamandan bu yana düzeni büyük ölçüde değiştirilmiş olsa da, kentin ticari merkezi olarak tam bir alışveriş cenneti olmaya devam ediyor. Han el-Halili Çarşısı’nı ziyaret ettiğinizde yoğun bir baharat kokusu ve antik dükkanların da etkisiyle birlikte zamanda yolculuğa çıkmışsınız hissi vermekte.
9. Kahire Kalesi
Kahire Kalesi Selahattin Eyyubi’nin 1176’da şehri fethetmesiyle inşa edilmeye başlamıştır. Kahire’yi Haçlı akınlarından korumak amacıyla güçlü bir kale yaptırmaya karar vermiştir. Kalenin surları 10 metre yüksekliğinde ve 3 metre kalınlığındadır. Surların çevrelediği kompleksin içerisinde ev, cami gibi birçok bina da bulunur. Kahire’ye kuşbakışı, Nil Nehri’ni de içine alan bir manzaraya sahip olan kale görülmeye değer bir şehir manzarası sunmaktadır.
- Ziyaret Saatleri 08:00–16:00 arasında. Online bilet almak için tıklayın.
10. Cairo Tower
1956-1961 yılların’da Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır döneminde inşa edilen, şehrin en yüksek yapılarından biri olan bu kule kent merkezinde hemen dikkat çekiyor. Kahire kulesinin dizaynında nilüfer çiçeğinden esinlenilmiştir. 187 metre uzunluğunda olan kule Zamalek mahallesinde bulunur. Nil Nehri ve kolları hatta piramitlerin bile görünebildiği kulenin yelpaze şeklinde açılan üst bölümünde yer alan seyir terasına çıkarak Kahire şehrinin manzarasını izleyebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri 09:00–00:00 arasında.
Kahire Otelleri ve En İyi Fiyat Garantisi
Kahire Gezilecek Yerler Haritası
Google Maps uygulaması her seyahatimde olmazsa olmazım. Google Harita üzerinden sizin için gezilecek ve önemli yerleri kayıt ettim. İşaretlediğim noktaları kendi haritanıza eklemek için “’Kahire Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atmayı unutmayın.
Siz de fikrinizi belirtin