İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan jeopolitik konumu kadar güzelliği ile insani kendine hayran bırakan efsane şehir İstanbul. Yeditepe ortasında 2 kıtanın birleştiği, boğazın hemen yanı başında yaklaşık 3000 yıl önce kurulmuş bir şehirdir. Türkiye turizminin kalbini oluşturan İstanbul, yılda 13 milyon turisti ağırlayarak dünyanın en çok turist çeken şehri arasında yer alıyor. Batı’nın ve Doğu’nun kesiştiği bu şehrin hemen her noktasında Modern yaşam olanakları, göz alıcı semtleri ve tarihi dokusu ile en önemli cazibe noktaları arasında gösteriliyor.

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

1. İstanbul Boğazı

2. Topkapı Sarayı

3. Sultanahmet Camii

4. Ayasofya Müzesi

5. Kapalıçarşı

6. Galata Kulesi

7. Dolmabahçe Sarayı

8. Kız Kulesi

9. İstiklal Caddesi

10. İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Havaalanı Ulaşım Rehberi

İstanbul ve Sabiha Gökçen olmak üzere İstanbul’da 2 tane havalimanı bulunmaktadır. Her iki havaalanından şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcut. Havaalanlarından İstanbul şehir merkezine ulaşmak için kullanabileceğiniz tüm ulaşım araçlarını sizin için listeledik ve karşılaştırdık.

İstanbul, Dünya’da bulunan metropoller içerisinde ulaşım açısından en zorlu şehirlerden bir tanesi diyebilirim. Bunun temel nedeni nüfusun belirli bir alanda sıkışıp kalması olarak düşünüyorum. İstanbul şehir içi ulaşımda tramvay, metro, Tramvay, metrobüs, Belediye Otobusleri, ido ve vapur seferleri yapılmakta.

İstanbul Havaalanı Ulaşım Rehberi yazımda sizin için tüm seçenekleri ve İstanbul şehir merkezinde ulaşım hakkında tüm bilgileri verdim.

1. İstanbul Boğazı

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

Roma, Bizans ve Osmanlı gibi kudretli imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul gezilecek yerler listesi İstanbul Boğazı ile başlıyor. Boğazı gezmenin en keyifli yollarından bir tanesi şehrin çeşitli noktalarından düzenlenen Boğaz Turlarına katılmak. Boğaz’da bulunan Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız, Çırağan, Beylerbeyi sarayının yanı sıra yalıları ve koruları yakından görebilirsiniz. Ortaköy, Eminönü ve Üsküdar gibi noktalardan hareket eden turlar genellikle 1 saat 30 dakika sürüyor.

Boğaz turuna katılmak için ücret ödemek istemeyenler için Eminönü iskelesinden kalkan vapurlar’da alternatif olabilir. İETT bünyesinde hizmet veren vapurlar ile sariyer iskelesine kadar 1 tam bilet ile ulaşmanız mümkün.

  • Uzun boğaz turları 25, Mehtap turu için 25 TL ödemeniz isteniyor.
  • Yemekli boğaz turuna katılmak isterseniz, kişi başı ortalama 200 TL isteniyor.

2. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanan Saray, 18 yılda tamamlanmıştır. 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim ve eğitim merkezi olarak kullanılmıştır. Topkapı Sarayı aynı zamanda hanedanın ve padişahların da ikamet adresleri olarak bilinir. Harem ve dört avludan oluşan Saray, Cumhuriyet sonrasında ise müzeye dönüştürülerek halen hizmet vermektedir.

Topkapı Sarayı, mimari yapıları ve yaklaşık 300.000 parçadan oluşan koleksiyonları ile dünyanın en büyük saray müzelerinden biridir. Padişah eşyaları dahil olmak üzere saray hayatına dair her şeyi bu müzede gözlemlemeniz mümkün.

Harem Dairesi hanedana özel padişah, valide sultanın, hanedan mensuplarının, cariyelerin ve hanedanın güvenliğinden sorumlu Harem Ağalar’ın hayatlarını sürdürdükleri mahrem bölümdür. Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti Harem Bölümü dahil değildir. Ayrıca 42 TL ödeyerek haram bölümüne görmeniz mümkün.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-18.45 arasında ve Giriş Ücreti 40 TL.
  • Harem Bölümü 45 TL.
  • İş Bankası Maximum Kart Ücretsiz.

3. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii

Sultan I. Ahmet tarafından 1616 yılında mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya Ayasofya’nın tam karşısına bir camii inşaası başlatılır. İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan Sultanahmet Camisi, Mimar Sinan sonrası klasik mimarinin en büyük ve en önemli eseri olarak kabul edilmektedir.

İç kısmını süsleyen 22.000 mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezeli olması nedeniyle Blue Mosque “Mavi Cami” adıyla da anılır. Toplam 260 pencereyle aydınlatılan caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. Osmanlı döneminde Sultanahmet dünyada bulunan 6 minareli tek camii ünvanı ile büyük beğeni topluyordu. Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında İstanbul Gezilecek Yerler Listesi içerisinde yerini alıyor.

4. Ayasofya Müzesi

Ayasofya

Ayasofya’nın tarihi Konstantin’e kadar uzanır. İmparator 360 yılında şehre büyük bir kilisenin yapılmasını ister ancak 404 yılında çıkan halk ayaklanması sonucunda yakılıp yıkılmıştır. Bu olay sonrası, 415 yılına geldiğimizde İmparator II. Theodosios ikinci kiliseyi inşa ettirmiştir. İkinci kilise de Nika İsyanı sonucunda 532’de yıkılmıştır.

Günümüzdeki yapının temelleri ise Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 – 537 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasında inşa ettirilmiş. Ortodoks Kilisesi’nin 1000 yıl boyunca merkezi olan Ayasofya, 1054 yılında Patrik I. Mikhail Kiroularios’un Papa IX. Leo tarafından Aforoz edilmesine şahitlik etmiştir. Bu olay Schisma’nın yani Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılmasının başlangıcı sayılır.

1453 yılında İstanbul’un fethi sonra, Ayasofya’ya özel bir önem veren Fatih Sultan Mehmet kilisenin derhal temizlenip camiye çevrilmesini emretti. Cumhuriyet döneminde ise Atatürk’ün isteği doğrultunda 1930-1935 arasında yapılan çalışmalarla müze haline getirilmiş. İş Bankası Maximum Kartınız varsa Müzekart özelliği ile girişler ücretsiz! TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müzeye ücretsiz girebilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-19.00 arasında ve Giriş Ücreti 72 TL.
  • İş Bankası Maximum Kart Ücretsiz.

5. Kapalıçarşı

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

Tarihi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanan çarşının genişletilmesine Fatih döneminde başlanmış. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461’de yaptırılan, tarihin en önemli ticaret merkezlerinden, geçmişle bugünü, gelenekselle modernliği bir arada barındıran Kapalıçarşı, her dönem olduğu gibi bugün de yoğun ilgi görüyor.

Estetik tasarımı sayesinde adeta dev ölçülü bir labirenti andıran çarşı, eskiden zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmı buralardaki kasalarda muhafaza edilirmiş. 40 bin metrekare üzerine kurulan çarşıda, 6500’ü aşkın dükkan bulunuyor.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-19.00 arasında.

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

6. Galata Kulesi

Galata Kulesi

Tarihi İstanbul kadar eski, adına pek çok rivayet bulunan Galata Kulesi 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından inşa ettirilmiş. Harçlı savaşları sırasında hasar görüyor ve 1348 yılında aynı yere Cenevizliler tarafından İsa Kulesi adıyla yeniden inşa edilmiştir. 1510 yılında küçük kıyamet olarak anılan depremde gördüğü hasar sonucu Murad bin Hayreddin tarafından onarıldı. Kule Osmanlı döneminde hapishane, sığınak, yangın ihbarı ve rasathane gibi amaçlarla kullanılmış ve birçok kez restore edilmiştir.

Dokuz kattan oluşan kulenin yerden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 70 metredir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde dönemin bilginlerinden Hezarfen Ahmet Çelebi, yaptığı kanatlarla Üsküdar’a kadar uçtuğu anlatılır.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-19.00 arasında ve Giriş Ücreti 15 TL.

7. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul gezilecek yerler listesi arasında akla ilk gelen yerlerden biridir. Sultan Abdülmecit tarafından 1843-1856 yılları arasında 250.000 m²lik bir alana yaptırılan saray, imparatorluğun son dönemlerine ışık tutan en önemli yapılar arasında gösterilmektedir. Dolmabahçe Sarayı Batı etkisinde Barok stilde ve batıdan alınan borçlarla yaptırılmıştır. 1924’e kadar imparatorluğun yönetim merkezi olarak kullanılan saray, 6 padişaha ve Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır.

Cumhuriyet dönemi 1927-1949 yılları arasında ise Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk gözlerini bu sarayda kapattığı için ayrı bir anlam ifade ediyor. İstanbul’da yaşayabileceğiniz en güzel yer neresi sorusuna kuşkusuz ilk cevap Dolmabahçe Sarayıdır.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-16.00 arasında ve Giriş Ücreti 40 TL. Online bilet almak için tıklayın.

8. Kız Kulesi

Kız Kulesi

Kız Kulesi’nin tarihi milattan önceki zamanlara kadar uzanıyor. Atinalı Alkibiades tarafından M.Ö. 410 yılında inşa edilen kule, Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul’un fethinden sonra mevcut kule yıkılarak bir kaleye dönüştürmüş ve etrafına toplar yerleştirmiş. Kule aynı zamanda karantina odası ve sürgün yeri olarak da kullanılmış.

Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen bu kule, günümüzde kafe, müze ve restoran olarak hizmet veriyor.  Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri geceleri geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.

Kız Kulesi’ne gitmek için Kabataş ve Üsküdar iskelesinden yapılan tekne seferlerine katılabilirsin. Üsküdar iskelesinden Kız Kulesi seferleri 09.15-18.30 saatleri arasında her 15 dakikada bir yapılıyor. Kabataş-Kız Kulesi seferleri ise hafta sonu 10.00-18.00 arasında her saat başı düzenleniyor.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-19.00 arasında ve Giriş Ücreti 20 TL. Online bilet almak için tıklayın.

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

9. İstiklal Caddesi

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

Yalnız yayalara açık olan cadde üzerinde Nostaljik tramvayların geçtiği ve gece gündüz her saat kalabalık insan seli olan İstanbul’un en popüler caddesidir. Cadde yaklaşık 1400 metre uzunluğundadır ve toplam 9 mahalleyi kapsamaktadır. İstiklal Caddesi kapalı bir kutu gibidir, birçok farklı kültürü içinde barındırır.

İstiklal caddesi restoranları, barları, kafeleri, sanat merkezleri, sinemaları, alışveriş merkezleri ve tarihi dokusuyla 24 saat hayat sunmaktadır.

10. İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Gezilecek Yerler Listesi

Arkeoloji, Eski Şark Eserleri ve Çinili Köşk bölümünden oluşan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin temelleri 1869 yılında Müze-i Hümayun ismiyle kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne miras kalan ender kurumlardan biridir. İstanbul Arkeoloji Müzesi, alt katında 20, üst katında 16 olmak üzere 36 teşhir salonuna sahip. Arkeoloji Müzesi’nin koleksiyonunda çeşitli kültürlere ait 1 milyonu aşkın eser bulunmaktadır.

Müzeye 1881’de, Fransa’da eğitim almış Osman Hamdi Bey’in müdür olarak atanması ile büyük bir gelişme kaydetmiştir. Aynı zamanda değerli bir ressam olan Hamdi Bey, hazırladığı bir tüzük ile eski eserlerin yurt dışına çıkarılmasını önlemiştir. Hamdi Bey 1887 yılında Sayda krallar mezarlığında yaptığı kazıda, İskender lahdi ile Ağlayan Kadınlar, Likya ve Satrap lahitlerini bularak İstanbul’a getirmiştir.

  • Ziyaret Saatleri 09.00-19.00 arasında ve Giriş Ücreti 30 TL.
  • İş Bankası Maximum Kart Ücretsiz.

İstanbul Otelleri ve En İyi Fiyat Garantisi

İstanbul Gezilecek Yerler Haritası

İstanbul Gezilecek Yerler Haritası

Google Maps uygulaması her seyahatimde olmazsa olmazım. Google Harita üzerinden sizin için gezilecek ve önemli yerleri kayıt ettim. İşaretlediğim noktaları kendi haritanıza eklemek için “’İstanbul Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atmayı unutmayın. Ayrıca gezmeye karar verdiğiniz noktaları kendi gezi planlamanıza göre tasarlayın, böylece zamanı doğru kullanmış olursunuz.