Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep, asırlardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin bir tarihe sahiptir. Muhteşem mutfak kültürüyle Türkiye’de gastronomi şehri dendiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olarak gösterilmekte.
Kültür turizmi açısından oldukça rağbet gören kent, yaklaşık 2 milyon olan nüfusu ile Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yer alıyor. Akdeniz ve karasal iklimin karışımının gözüktüğü şehirde sanayi ve ticaret oldukça gelişmiştir.
Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi
- Gaziantep Kalesi
- Zeugma Mozaik Müzesi
- Tahmis Kahvesi
- Bakırcılar Çarşısı
- Zincirli Bedesten
- Zeugma Antik Kenti
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
- Almacı Pazarı
- Rumkale
- Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Havaalanı Ulaşım Rehberi
Gaziantep Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunuyor. Gaziantep havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcut. Şehir merkezine ulaşmak için otobüs, servis veya taksileri kullanabilirsiniz. Dilerseniz özel aracınız ile daha rahat bir şekilde gezmek için de Gaziantep araç kiralama seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Gaziantep Havaalanı Ulaşım Rehberi yazımda sizin için tüm seçenekleri ve Gaziantep şehir merkezinde ulaşım hakkında tüm bilgileri verdim.
1. Gaziantep Kalesi
Gaziantep gezilecek yerler listesi kentin en önemli simge yapılarından Gaziantep Kalesi ile başlıyor. Bilinen en eski tarih Roma Dönemi’nde bir gözetleme kulesi olarak kullanılan kale, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 metre yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde kurulmuştur. Şehre hüküm sürmüş Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar’ın ihtiyacına göre onarılmış ve farklı amaçlar için kullanılmış.
- Ziyaret Saatleri 08.00–17.30 arasında.
2. Zeugma Mozaik Müzesi
30 bin metrekarelik kullanım alanıyla Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında sayılan Zeugma Mozaik Müzesi, 2011 yılında ziyaretçilere açıldı. Gaziantep’in simgelerinden biri olarak gösterilen müze, ismini bölgedeki antik kentten alır. Dünyanın 2. büyük mozaik müzesi olma unvanını elinde bulunduran müze, dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği ile bilinir. Mozaik, Belkıs Harabeleri’nin kurtarılması sırasında bir villanın 300 metrekarelik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunmuştur.
- Ziyaret Saatleri 09.00–16.30 arasında ve Giriş Ücreti 30 TL.
3. Tahmis Kahvesi
Tarihî Tahmis Kahvesi Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biridir. Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından, Mevlevihane Tekkesi’ne gelir getirmesi amacıyla 1635-1638 yılları arasında yaptırılmıştır. Geziniz boyunca mutlaka en az iki defa uğrayarak mırra ve Menengiç kahvesini içmenizi tavsiye ederim.
Tarihî Tahmis Kahvesi, 1901 ve 1903 tarihlerinde iki büyük yangın geçirmiştir. Bugüne kadar çok sayıda restorasyon geçiren Tarihî Tahmis Kahvesi, yine de orijinal mimari özelliklerini korumayı başarmıştır.
4. Bakırcılar Çarşısı
Şahinbey olarak da anılan Eski Saray Caddesi’nde yer alan Bakırcılar Çarşısı, yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğine ait atölyeler ve dükkanlara ev sahipliği yapmakta. Bakırcılar Çarşısı, Osmanlı döneminde Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep için önemli bir yere sahipti. Bölgenin dar sokaklarında karşılıklı olarak sıralanmış olan bakırcıların arasında gezerken geçmişe yolculuk gibi hissedebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri 09.00–23.00 arasında.
5. Zincirli Bedesten
Bedestenler eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, ince uzun, üstü kapalı çarşılardır. Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedestenı 80’e yakın dükkana ev sahipliği yapmakta. Uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yaptığı için Et Hali olarak da adlandırılan tarihi yapı, 2008’de restore edilmiş. Günümüzde baharatçı ve turistik eşya satıcıları tarafından otantik bir ortam sunmaktadır.
- Ziyaret Saatleri 08.00–19.30 arasında.
Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi
6. Zeugma Antik Kenti
Nizip İlçesi’nin 10 km doğusundaki Belkıs Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kentin tarihi Makedonya İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Büyük İskender generallerinden I. Selevkos Nikator Fırat Nehri’nin geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır.
M.S. 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır.
7. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan, kentin tarihine ışık tutan bir müze. Antep savunmasında önemli bir yere sahip olan Şahin Bey, Karayılan ve ilk Antep şehidi Kamil’in balmumu heykelleri bu müzede sergilenmekte. Müzenin üst katında yer alan Kronolojik Tarih bölümleri ise yine çeşitli filmler, heykeller ve panolar ile ziyaretçilere şehir tarihi hakkında bilgiler vermekte.
- Ziyaret Saatleri 08.30-17.30 arasında ve Giriş Ücreti 5 TL.
8. Almacı Pazarı
Kürkçü Hanı ve Bakırcılar Çarşısı karşında yer alan Almacı Pazarı, organik ve yöresel ürün arayanlar tarafından yoğun bir ilgiye sahip. Dükkanların önündeki yiyeceklerin, baharatların, salçaların, kurutmalıkların renk cümbüşü karşılıyor sizi. Meydan çevresinde yan yana dizli dükkanlar, birkaç çınar ağacı, bir sütun üstüne oturtulmuş elma figürü, Ahi Baba heykeli en dikkat çekici olanlar.
9. Rumkale
Gaziantep’in önemli turizm alanlarından biri olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Rumkale, Fırat ve Merzimen kıyılarından itibaren dimdik yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üstüne kurulmuştur. Rumkale’ye Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolaylıkla ulaşılmaktadır.
Barşavma Manastırı, Dink Damı, Aziz Nerses Kilisesi gibi önemli anıt eserlere ev sahipliği yapan Rumkale, tarih, doğa ve inanç turizmi açısından en çok ilgi gösterilen yerlerin başında gelmektedir. Kale 120 metre genişliğinde ve 200 metre uzunluğunda bir alanı kaplamaktadır.
- Ziyaret Saatleri 08.00-20.00 arasında.
10. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde, 17. yüzyıldan günümüze kadar oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergilenmektedir. Tarihi Bey Mahallesi’nde yer alan Oyun ve Oyuncak Müzesi 5 bini aşkın 1700-1900’lı yıllara ait el ve fabrika yapımı oyuncak sergilenirken, 8 farklı galeriden ve nadir bulunan 2 katlı mağaradan oluşmaktadır.
- Ziyaret Saatleri 08.30-17.30 arasında ve Giriş Ücreti 5 TL.
Gaziantep Otelleri ve En İyi Fiyat Garantisi
Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi Haritası
Google Maps uygulaması her seyahatimde olmazsa olmazım. Google Harita üzerinden sizin için gezilecek ve önemli yerleri kayıt ettim. İşaretlediğim noktaları kendi haritanıza eklemek için “’Gaziantep Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin