Gaziantep Gezi Rehberi

Kurulduğu dönemden günümüze Mezopotamya ile Anadolu’nun arasında önemli bir geçiş güzergahı olan Gaziantep, İpek Yolu’nun önemli bir durağı, Anadolu ve Mezopotamya ticaretinin de gözde şehri arasında yer almaktaydı. Farklı uygarlıkların, kültürlerin ve dinlerin bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlendiği Gaziantep, tarihin her döneminde kültür ve ticaret merkezi olma özelliğini korumuştur.

Mondros Mütarekesi’nin ardından Osmanlı Devleti resmen son bulması ve sırasıyla İngilizler’in ardından Fransızlar’ın işgallerine uğrayan kent, büyük bir mücadeleye sahne oldu. Kurtuluş Savaşı’nda halkın göstermiş olduğu üstün kahramanlıklar sebebiyle şehre Gazi lik ünvanı verilmiştir.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler

Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotamya ve Akdeniz arasında tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası ve uğrak yeri olmuştur. Yapılan arkeolojik araştırmalarda taş, kalkolitik ve bakır dönemlerine ait kalıntılara rastlanmış olması yörenin Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu göstermektedir.

Babil İmparatorluğu`nun egemenliği altında kalan Gaziantep, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti’nin bir kenti olmuştur.

Gaziantep ve çevresi M.Ö. 700-546 yılları arasında Pers İmparatorluklarının yönetimine girmiştir. Büyük İskender’in Pers Devletini yıkmasından sonra Romalılar’ın, M.S. 636 yılına kadar da Bizanslılar’ın egemenliği altında kalmıştır.

1071 Malazgirt Savaşından sonra bölgede Selçuklu İmparatorluğu’na bağlı bir Türk Devleti kurulmuştur. 1270 Yılında Moğolların istilası ile yıkılan kent, daha sonra Dulkadiroğulları Beyliği ve Memluklular’ın eline geçmiştir.

1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Memluklular’a karşı yapılan Mercidabık Meydan Savaşından sonra Gaziantep Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine girmiş oldu. Osmanlılar döneminde çok sayıda cami, medrese, han ve hamam yapılmış, kent aynı zamanda üretim, ticaret ve el sanatları yönünden de ilerlemiştir.

Şehir eskiden geniş halk kitlesi tarafından Antep ve Entap olarak söylenirdi. Milli Mücadeledeki kahramanlıklarla dolu müdafaası ile Gazi ünvanı alan çok önemli şehirlerimizden biridir.

Gaziantep gezi rehberi hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve en popüler mekanları “Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi“ başlıklı yazılarımda bulabilirsiniz.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep’te Ulaşım

Gaziantep Havaalanı Ulaşım Rehberi

İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa’dan kolaylıkla Gaziantep şehrine ulaşmanız mümkün. Bu rotalar üzerinden aktarmasız olarak uçuşlar 1 saat 30 dakika sürmekte. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Sunexpress bu rota için en ideal seçenekleri sunuyorlar.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçe sınırları içerisinde yer alan Gaziantep Havalimanı, şehrin 20 km güneydoğusunda yer almakta. Gaziantep havaalanı’ndan şehir merkezine yaygın olarak Havaş otobüsleri ve taksiler kullanılmakta.

Gaziantep şehir içi ulaşımında halk ve belediye otobüsleri, minibüs, tramvay ve taksiler kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçlarında geçerli Kart 27 adı verilen elektronik bileti kullanarak uygun fiyatlı ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca turistler için tek günlük ulaşım kartları da mevcuttur.

Gaziantep’te Ulaşım hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve şehir içi Ulaşım hakkında “Gaziantep Havaalanı Ulaşım Rehberi“ başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler Haritası

Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi Haritası

Gaziantep görülecek yerleri listeye uygun haritaya ekledik. Haritada görülen noktalar Gaziantep’e gittiyseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerdir. Haritayı indirdikten sonra istediğiniz gibi ekleme yapabilirsiniz. Böylece listede bulunan gezi rotalarını kendi haritanız’da tekrar oluşturmak için ayrıca zahmet etmenize gerek yok.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler Haritası hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlası ve tek tıkla haritayı indirmek için “’Gaziantep Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atın.