Brüksel Gezi Rehberi
Belçika’nın başkenti olan Brüksel, aynı zamanda NATO Merkez Karargahı ve Avrupa Birliği Parlamentosuna da ev sahipliği yapan stratejik bir şehirdir. Brüksel, Senne Irmağının Charleroi Willebroek kanallarının kesiştiği noktada yer alır. Ülkede Felemenkçe, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç resmi dil vardır. Sanat ve mimarinin de oldukça geliştiği Brüksel, her yıl 4 milyon gezginin akın ettiği turistik bir şehir.
Brüksel Okyanus kuşağında yer alıyor. Bu iklime bağlı olarak kışlar serin, nadiren kar görülür. Yazları ise sıcak ve kuraktır. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 20-22 derece civarında, kış aylarında ise 4-5 derece civarında seyrediyor.
Brüksel’de Gezilecek Yerler
Bu bölgede bilinen en eski tarihi olay olarak 496 yılında Frank kabileleri, Belçika’da Clovis Krallığını kurmaları gösterilir.
Senne Nehri’nin kurumasıyla ortaya çıkan bir adaya Aziz Gaugericus 580 yılı dolaylarında bir şapel yaptırır. 695 yılına gelindiğinde Aziz Vindicianus bu kiliseyi görür ve burada Brosella adında bir yerleşim yeri kurar. Fakat Brüksel’in resmi kuruluş tarihi 979 yılı olarak kabul ediliyor.
1519’da İspanyol Kral I.Charles, Roma Cermen İmparatoru olmuş ve Belçika, bu imparatorluğun bir parçası haline gelmiştir. Daha sonraki yıllarda I.Charles, Belçika’yı oğluna vermiştir.
1695 yılında Fransa Kralı 14. Louis tarafından bombalanan kent ağır hasar alır. Bu dönemden sonra ülke adeta güçler savaşının merkezi olmuştur. Sırasıyla Avusturya, Fransa ve Hollanda tarafından yönetilen kent, 1830’da gerçekleşen devrimin ardından bağımsızlığını kazanmış.
20. yüzyılın başında düzenlenen uluslararası fuar ve konferansların temelleri, bağımsızlığın sonrasında şehir hızlı bir gelişme dönemine girmiştir. Şuan şehirde bulunan bir çok önemli yapı 1958 yılında düzenlenen EXPO 58 fuarı döneminde inşa edilmiş.
Brüksel gezi rehberi hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve en popüler mekanları “Brüksel Gezilecek Yerler Listesi“ başlıklı yazılarımda bulabilirsiniz.
Brüksel Gezi Rehberi
Brüksel’de Ulaşım
Avrupa’nın önemli ticari ve siyasi merkezlerinden biri olması nedeniyle Brüksel, ulaşım açısından oldukça gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Brüksel Havalimanı, dünya çapında 200’den fazla noktaya uçuş düzenleyen önemli bir statüye sahiptir.
İstanbul’dan Brüksel’e en ekonomik uçuşlar Sabiha Gökçen – Charleroi arasında Pegasus tarafından düzenlenmekte. Brüksel’e ulaşmak için ortalama 3 sa 35 dk uçak yolculuğu yapmak gerekir.
İstanbul’dan Brüksel’e ulaşmak için daha konforlu bir rota belirlemek isteyenlere İstanbul Havalimanı – Brüksel Havalimanı tercih etmelerini tavsiye ederim. Türk Hava Yolları bu rota için en ideal seçenekleri sunuyor. Havalimanına ulaştığınızda kent merkezine gitmek için duyduğunuzda tren veya otobüs seferlerinden yararlanabilirsiniz.
Brüksel Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 15 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Brüksel Havaalanı ülkenin en işlek ve Avrupa’nın 23. en işlek havaalanı olarak önemli bir işlev görmekte.
Toplu taşıma kullanmak isterseniz Brüksel şehiriçi ulaşım seçenekleri arasında metro, otobüs ve tramvay bulunur. Toplu taşıma araçları her sabah sabah 6’dan gece yarısına kadar hizmet vermekte.
Brüksel’de Ulaşım hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve şehir içi Ulaşım hakkında “Brüksel Havaalanı Ulaşım Rehberi“ başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Brüksel Gezi Rehberi
Brüksel’de Gezilecek Yerler Haritası
Brüksel Gezilecek Yerler Listesi oluşturmakla kalmadık ayrıca Brüksel Gezilecek Yerler Haritası ve Brüksel Metro haritasını da hazırladık. Haritada görüldüğü üzere gezilecek önemli noktaların büyük bir kısmı Grand Place ve çevresinde konumlanmış. Bu bölgede hava koşulları el verdiği sürece şehri bol bol yürüyerek keşfetmeye çalışın. Konaklama tercihinizi yine bu bölgelerde yaparak gece istediğiniz yerlere giderken ulaşım sorunu yaşamadan gezebilirsiniz. Kendi haritanızı oluşturabilir veya benim kayıt ettim haritayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Brüksel’de Gezilecek Yerler Haritası hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlası ve tek tıkla haritayı indirmek için “’Brüksel Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atın.
Siz de fikrinizi belirtin