Batum Gezi Rehberi
Kafkas Dağlarının gölgesinde, Karadeniz kıyısında kurulmuş Batum, Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin üçüncü büyük kentidir. Türkiye ile sınır komşusu olan şehir, Sarp Sınır Kapısı ile ülkemize bağlanır. Vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında yer alan Gürcistan, son yıllarda Türk vatandaşlarının en çok ziyaret ettiği yerlerinde başında Batum gelmekte. Eğlenerek stres atmayı planlayan gezginler, hafta sonlarında adeta şehre akın ediyor.
Subtropikal iklimin hüküm sürdüğü kent özellikle yaz ve bahar aylarında turistlerin akınına uğruyor. Kış aylarında hem yağışlı gün sayısı fazla hem de gün ışığından yararlanma süresi az olduğundan gezginler, bahar ve yaz aylarında şehre gitmeyi daha çok tercih ediyor.
Batum’da Gezilecek Yerler
Klasik dönemde ülkenin doğusunda kurulan İberia Krallığı ve batısında kurulan Kolheti Krallığı, Gürcülerin kültürel gelişiminin ve devlet kurma geleneğinin başlangıcını oluşturdu. Arkeolojik buluntular ilk Gürcü siyasal yapılanmasının M.Ö 7. yüzyıla kadar gerilere gittiğini gösterir. Batum’un eski Yunan kolonisi olarak Batis adıyla kurulduğunu sanılır. M.S 500 yılında bölgeye gelen Aziz David Garejeli, Hristiyanlığı yaymaya başlamış ve kendi adına manastır kurmuştur. 1265 yılında Moğol İstilası sırasında Aziz David Garejeli Manastırı talan edilmiş ve kütüphanesi yakılmıştır. Timurlenk komutasındaki Moğol Ordusu, bölgedeki halkı dağlara sürmüştür.
Ülke, 13. yüzyılda Kraliçe Tamar döneminde küçük bir imparatorluk haline geldi. Şota Rustaveli’nin ünlü destanını da yazdığı bu dönem, ülke tarihinin Altın Çağı olarak nitelendiriliyor.
1564’te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlılar tarafından fethedildi. 314 senelik Osmanlı egemenliğinden sonra, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Çarlık Rusya’sı Gürcistan’ın tamamını ele geçirmiştir. Yüzyıllar boyunca İran, Moğollar, Rusya ve Osmanlı Devleti’nin çekişmesine sahne olan bu çoğrafya, 1801’den itibaren Rusya tarafından ilhak edildi. Ülke I. Dünya Savaşı sonunda 3 yıl bağımsız kalsa da, Kızıl Ordu tarafından yeniden işgal edilmiş. 1922 yılında Ülke, SSCB’nin kurucu üyelerinden olmuştur.
Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine girmesiyle Gürcistan Parlamentosu 1991 yılında bağımsızlık ilan etti. Batum, 16 Temmuz 1921’de kurulan Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi oldu. Bağımsızlık ilanının ardından NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci başlatıldı. Gürcistan’ın kısa süre önce Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecine başlaması ve bu yolda atılan adımlar nedeniyle batıya daha yakın bir kültür oluşumu içerisinde görünmekte.
Batum gezi rehberi hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve en popüler mekanları “Batum Gezilecek Yerler Listesi“ başlıklı yazılarımda bulabilirsiniz.
Batum Gezi Rehberi
Batum’da Ulaşım
Batum’a Nasıl Gidilir?
Batum için düzenlenen iki tür hava yolu seferi bulunmakta. İlk olarak Batum Havaalanı tercihiniz olabilir. İkinci seçenek ise Türk Hava Yolları’nın Hopa uçuşları da Batum’a ulaşmak için alternatif rota. Hopa uçuşlarında maliyet avantajı da olduğu için biletinizi bu şekilde almayı tercih edebilirsiniz.
Batum Havalimanı, aynı zamanda Artvin’in Hopa ilçesinin de havalimanı olarak kabul ediliyor. Türkiye’de Hopa ya da Artvin uçuşları Batum Havalimanı üzerinden gerçekleştiriliyor. 2007 yılından beri TAV Havalimanları tarafından işletilen Batum Havalimanı Türkiye-Gürcistan ortaklığında hem iç hem de dış hat uçuşları için kullanılıyor.
Batum şehir merkezindeki birçok gezilecek ve görülecek yerlere yürüyerek ulaşmak mümkün. Şehir içinde ulaşım için toplu taşımaya ihtiyaç duymayacaksınız. Ama ihtiyacınız olursa da, acil bir işiniz olursa Bolt uygulaması ile uygun bir yolculuk yapabilirsiniz.
Batumda’da Ulaşım hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve şehir içi Ulaşım hakkında “Batum Havaalanı Ulaşım Rehberi“ başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Batum Gezi Rehberi
Batum’da Gezilecek Yerler Haritası
Batum Gezilecek Yerler Listesi oluşturmakla kalmadık ayrıca Batum’a nasıl gidebileceğinizin ipuçlarını bu yazıda toparladık. Yukarıda belirlemiş olduğumuz Batum cazibe noktaları’nın büyük çoğunluğu merkezi bölgede bulunmakta. Bu bölgede kalan noktaları yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Gezinize yön verirken bu önemli bilgili ile hareket etmenizi tavsiye ederim. Konaklama tercihinizi yine bu bölgelerde yaparak gece istediğiniz yerlere giderken ulaşım sorunu yaşamadan gezebilirsiniz. Listede bulunan gezi rotalarını kendi haritanıza aktarmak için ayrıca zahmet etmeniz gerekmez
Batum’da Gezilecek Yerler Haritası hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlası ve tek tıkla haritayı indirmek için “’Batum Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atın.
Siz de fikrinizi belirtin