Bangkok Gezi Rehberi
Tayland’ın en büyük şehri ve başkenti olan Bangkok, Tayca Krung Thep olarak anılır ve Melekler şehri olarak bilinir. Güneydoğu Asya’daki en hızlı gelişen ve ekonomik açıdan en dinamik şehirlerdendir. Yaklaşık 8.5 milyonu aşkın insanın yaşadığı dünyanın önemli şehri arasında yer alır. Her ne kadar kirli, kaotik ve sıcak kelimeleri Bangkok için yaygın kullanılsa da şehir her zaman enerjik ve hareketlidir.
Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizeye ihtiyaç duymadan, pasaportunuzu yanınıza alarak gidebileceğiniz ender yerlerden. Bangkok gezisinin en pahalı kısmı uçak biletleri, bu yüzden Rusya veya Ukrayna aktarmalı firmaları tercih etmenizi tavsiye ederim. Onun dışında yeme, içme, konaklama gibi genel ihtiyaçlarınız için her bütçeye uygun seçenekler bulunmakta.
Bangkok’da Gezilecek Yerler
Bangkok şehrinin tarihi 9. yüzyıldan itibaren bölge Kamboçya merkezli Khmer İmparatorluğu’na kadar uzanır. Khmerler bölgeyi uzun bir süre Angkor şehrinden yönetmiş ve Phanom Rung gibi görkemli tapınaklar inşa etmişlerdir. 13. yüzyılda Khmer İmparatorluğunun zayıflamasıyla birlikte bölgede çeşitli Tay şehir devletleri ortaya çıkmıştır.
1238 yılında kurulan Budist Sukhothai Krallığı ilk önemli Siyam devleti olarak kabul edilmektedir. Ayutthaya Krallığı kontrolüne girmesiyle birlikte Siyam’ın başkenti Ayutthaya şehri olmuştur. Yaklaşık 400 yıl süren bir refah döneminin ardından 1767 yılında Ayutthaya şehri Burma’dan gelen istilacılar tarafından işgal edilmiş ve yakılıp yıkılmıştır. Ayutthaya’nın işgalinden sonra 1769 yılında Kral Taksin başkenti günümüzde Bangkok şehrine taşınmış.
19. yüzyılda Çin ve Batı ülkeleri ile girilen ticari ilişkiler, Bangkok şehrinin ekonomik açıdan güçlenmesini sağlamış. Kent, bu dönemde Batı’nın etkisiyle büyük bir gelişme şahitlik etmiştir.
20. yüzyılın başında kentin gelişimi siyasi ve askeri güçler arasındaki mücadeleler nedeniyle yavaşlamış. II. Dünya Savaşı sırasında Tayland kısa bir dönem Japon İmparatorluğu işgali altında kalmıştır. Bu dönemin sonlarında Japonya yanlısı generaller tarafından darbe yapılmış, yaklaşık 26 yıl sürecek askeri cunta yönetimi başlamıştır.
1973 tarihinde milyonlarca demokrasi yanlısı, Thanom Kittikachorn’un liderlik ettiği askeri diktatörlüğüne karşı Bangkok’ta bir araya gelmiştir. Olaylardan sonra cunta düşmüş ve Tayland parlamenter demokrasiye geri dönmüştür. Lakin daha sonraki yıllar askeri darbeler ile dolu bir tarihe sahip ülke bir türlü siyasi istikrara kavuşamamıştır.
Bangkok gezi rehberi hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve en popüler mekanları “Bangkok Gezilecek Yerler Listesi“ başlıklı yazılarımda bulabilirsiniz.
Bangkok Gezi Rehberi
Bangkok’da Ulaşım
Bangkok şehrinde iki adet havaalanı bulunuyor. Hazırlamış olduğumuz bu rehberde her iki havaalanı için tüm ulaşım seçeneklerini anlatmaya çalıştık. Metro, Tren, Belediye Otobüsleri, Taksi, Grab ve Tuk Tuk her zaman birçok seçeneğiniz var. Türk hava yolları ile İstanbul’dan Bangkok’a gidiyorsanız Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı’na iniş yapacaksınız. Aktarmalı bir yolculuk yapanlar için Don Mueang Uluslararası Havaalanı dahil genel bir ulaşım rehberi hazırladık.
Şehir içi ulaşımda her yere ulaşabileceğiniz toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Özellikle trafik engeline takılmak istemiyorsanız metro ilk tercihiniz olsun. Son derece kaotik bir trafiğe sahip olan Bangkok’ta Metro ve SkyTrain hayat kurtarıyor.
Bangkok’da Ulaşım hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlasını ve şehir içi Ulaşım hakkında “Bangkok Havaalanı Ulaşım Rehberi“ başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Bangkok Gezi Rehberi
Bangkok’da Gezilecek Yerler Haritası
Bangkok’a kadar geldiyseniz görmeden dönülmeyecek yerleri sizin için listeledik. Haritada görüldüğü üzere gezilecek önemli noktaların büyük bir bölümü merkezi konumda bulunuyor. Bu bölgede hava koşulları el verdiği sürece şehri bol bol yürüyerek keşfetmeye çalışın. Sokak satıcılarının sundukları lezzetli asya mutfağının tadına bakmaktan çekinmeyin.
Bangkok’da Gezilecek Yerler Haritası hakkında kısaca söyleyeceklerim bu kadar. Daha fazlası ve tek tıkla haritayı indirmek için “’Bangkok Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atın.
Siz de fikrinizi belirtin