Ankara Gezilecek Yerler Listesi
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yurdumuz düşmanlardan kurtulduktan sonra 13 Ekim 1923 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen öneri ile Ankara başkent seçilmiştir. Ankara, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, köklü tarihin izlerini taşıyan kültürel zenginlikleri, görkemli müzeleri, hareketli sanat ve sosyal yaşamı ile ülkemizin en büyük ikinci şehridir. Benimde bir dönem Kızılay’da yaşadığım başkenti sizler için anlatmaya çalıştım.
Ankara Gezilecek Yerler Listesi
1. Anıtkabir
2. Ankara Kalesi
3. Kızılay
4. Kocatepe Camii
5. Gençlik Parkı
6. Hamamönü
7. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
8. Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. Meclis Binası)
9. Hacı Bayram Camii
10. Atakule
Ankara Havaalanı Ulaşım Rehberi
Ankara Esenboğa Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara Esenboğa havaalanından şehir merkezine ulaşım sağlayabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcut. Şehir merkezine ulaşmak için Belediye Otobüsleri, Havaş, Taksi ve Rent a car gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Ankara Havaalanı Ulaşım Rehberi yazımda sizin için tüm seçenekleri, Ankara şehir merkezinde ulaşım ve Metro haritası hakkında tüm bilgileri verdim.
1. Anıtkabir
Ankara gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Ata’yı ziyaret ile başlıyoruz. Her yıl 7 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Anıtkabir, Atatürk’ün mozolesinin yanı sıra Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin de ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi odağı durumunda. 49 projenin katılımıyla gerçekleşen yarışma sonucunda Prof. Emin Onat ile Doç. Orhan Arda’ya ait projenin birinci olarak seçilmesiyle, 1944-1953 yılları arasında inşa edildi.
Hürriyet ve İstiklal kulelerinin başlangıç noktasını oluşturduğu alanı geçerek Aslanlı Yola ulaşmış olacaksınız. Ziyaretçileri Atatürk’ün huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanında oturmuş 24 oğuz boyunu temsil eden 24 tane aslan heykeli bulunmaktadır. Aslanlı Yol’dan geçerek ulaşacağınız Tören Meydanı Anıtkabir’i görebileceğiniz en iyi nokta. Burada biraz etrafımıza göz gezdirdikten sonra Ata’nın huzuruna çıkıyoruz. Ayrıca eski adıyla Rasattepe’de Cemal Gürsel ve İsmet İnönü’ye ait kabirleri de görebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri 09:00 – 17:00 arasında.
2. Ankara Kalesi
Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Ankara Kalesi sırayla Romalılar, Bizans, Anadolu’ya girdikten sonra Selçukluların, Haçlı Ordusu’nun ve Osmanlıların eline geçmiştir. 1832’de Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın yenileme ve genişletme çabaları sonucunda kale şimdiki halini almıştır.
Ankara Kalesi çevresinde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan çok sayıda cami ve hamam bulunuyor. Ankara’nın günümüze ulaşmayı başaran en eski camileri Alaaddin Camii, Aslanhane Camii ve Ahi Elvan camii bu bölgede yer alır.
Yaz günleri sıcak yetmezmiş gibi birde kalabalık sokaklardan sıkılabilirsiniz. Özellikle gün batımını izlemek için biraz geç saatlerde gitmenizi tavsiye ederim.
- Ziyaret Saatleri 08:00 – 17:00 arasında.
3. Kızılay
Adını günümüzde var olmayan tarihi Kızılay binasından alan meydan kentin hem toplu ulaşım hem de sosyal olanakları nedeniyle günün her saati hareketlidir. Kızılay Meydanına komşu olan Güvenpark’da şehrin tüm minibüslerin son ve ilk durakları bulunuyor. Buradan şehrin dört bir yanına ulaşmanız mümkün. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde minibüslere kesinlikle bulaşmayın. Onun yerine metro hattını kullanarak çok daha hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kızılay Meydan’dan Meşrutiyet caddesine doğru ilerlediğinizde birçok restoran, kafe, alışveriş mağazaları ve aspavaları göreceksiniz. Ankara’ya ilk geldiğimde her yerde bulunan Aspava tabelalarını merak etmiştim. Bazıları restoran bazıları lokanta ayarında ama hepsinin ismi aynı. Sonradan öğrendim ki “Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin” anlamına gelen, zincir olmayan yeme mekanlarının genel ismine deniyormuş. Sizde bu restoranlarda lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
4. Kocatepe Camii
Ankara’nın protokol camisi olarak 1987’de hizmete açılan Kocatepe Cami, adını bulunduğu semtten alıyor. Özellikle Cuma namazlarında Cumhurbaşkanı ve bakanların katım sağladığı cami 1987’de hizmete açılmış. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşaa edilen cami, Ankara’nın en büyük camileri listesinde başlarda yer alıyor. 4,500 m²’lik bir alan üzerinde inşa edilen caminin alt katında otopark ve 2 adet süper market bulunuyor. Mimar Sinan’ın geliştirdiği mimari tarza bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii‘nin bir merkezi ve dört yarım kubbesi vardır. Cami’nin yüksek bir zemine inşa edilmesi benzerlerinden daha görkemli durmasına olanak sağlıyor. Sizde Ankara Gezilecek Yerler Listesi yaparken kesin görülmesi gereken yerlere eklemeyi unutmayın.
5. Gençlik Parkı
Türkiye Cumhuriyetinin ilk kentsel Parkı olarak bilinen ve içresinde opera binası, tiyatro salonu, turizm ofisi, nikah ve düğün salonu, çay bahçeleri, kültür ve gençlik merkezleri ile Ankara’nın en önemli yerlerinden biridir. 275.000 m² alana kurulu olan park, özellikle Lunaparkı ile Ankara’nın sembolü haline gelmiştir. Altı farklı giriş kapısı bulunan Gençlik Parkı’nın çevresinde 19 Mayıs Stadyumu, Ankara Tren Garı, Ankara Arena yer alıyor.
Ankara Gezilecek Yerler Listesi
6. Hamamönü
Şehrin en eski yerleşim bölgesi olan Hamamönü, Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılmış. Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarının şehircilik anlayışını yansıtan evleri, kültürel etkinliklere ayrılmış sokakları ve kahvaltı mekanları ile turistlerin gözde destinasyonlarından birisi olmaktadır.
7. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, iki tarihi binadan oluşmaktadır. Anadolu’da iz bırakan farklı medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği müze, dünyanın sayılı müzeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Müzede ilk etapta yalnızca Hitit eserleri sergilenirken, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserler getirilerek zenginleştirilmiş. Tarih öncesi çağlardan günümüze Ankara ve Anadolu’nun farklı bölgelerinde elde edilen eserler kronolojik olarak görmek isteyenlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken bir müze.
- Ziyaret Saatleri 08:30 – 19:00 arasında ve Giriş Ücreti 36 TL. Online bilet almak için tıklayın.
- İş Bankası Maximum Kart Ücretsiz.
8. Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. Meclis Binası)
Cumhuriyet’in ilan edildiği ilk meclis binası aynı zamanda Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İki meclisli sistemden tek meclisli sisteme geçiş sebebiyle 1981 yılından bu yana kullanılmamaktadır. Ayrıca genel kurul salonundaki görsel ve işitsel gösteriyi izleyip, Nutuk’un bazı bölümlerini dinleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Ulus Meydanı’nda yer alan müze Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı ahşap tavan süslemesi ve çinilerin yer aldığı bölümlerle döneminin mimari özelliklerini yansıtır.
- Ziyaret Saatleri 08:30 – 19:00 arasında ve Giriş Ücreti 12 TL. Online bilet almak için tıklayın.
- İş Bankası Maximum Kart Ücretsiz.
9. Hacı Bayram Camii
Ulus’ta yer alan Hacı Bayram Camii, 1427-1428 yılları arasında Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilmiş. Aynı zamanda tarihi yapıya adını veren Hacı Bayram Veli, Osmanlı döneminde yaşamış din alimlerinin önde gelenlerinden birisi ve Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu olarak anılıyor. Dini yapının en önemli kısmını, cami bitişiğinde bulunan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi oluşturuyor.
10. Atakule
Türkiye’nin ilk Alışveriş Merkezi olarak bilinen ve açılışını Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yapılan kule 125 metre yüksekliktedir. Atakule, Türk mühendis ve işçiler tarafından inşa edilmiştir. Alışveriş merkezinin plan ve projesini Mimar Ragıp Buluç üstlenmiştir. Üzerinde yer alan seyir terasından Ankara’nın dört bir yanını 360 derecelik bir açıdan görme imkanı sunuyor. Kuleye manzarasında sonra Botanik park da güzel bir zaman geçirmenizi öneririm. Zaten kule’de bu botanik parkın içinde yer almaktadır.
- Ziyaret Saatleri 09:30 – 22:00 arasında ve Giriş Ücreti 10 TL.
Ankara Otelleri ve En İyi Fiyat Garantisi
Ankara Gezilecek Yerler Haritası
Google Maps uygulaması her seyahatimde olmazsa olmazım. Google Harita üzerinden sizin için gezilecek ve önemli yerleri kayıt ettim. İşaretlediğim noktaları kendi haritanıza eklemek için “’Ankara Gezilecek Yerler Haritası“ başlıklı yazıma göz atmayı unutmayın.
Diğer Kaynak Yazılar: https://blog.biletbayi.com/ankara-gezilecek-yerler.html
Siz de fikrinizi belirtin